Každý už slyšel o první pomoci, co ale taková první psychická pomoc? Podle WHO trpí určitou formou psychického problému okolo 1 miliardy lidí po celém světě. Psychické problémy se stávají čím dál větším problémem. Včasná diagnóza, léčba a podpora komunity, může výrazně pomoci v jejich zvládání.

Co to je Nepanikař?

Jedná se o organizaci, která zdarma poskytuje první psychologickou pomoc. Projekt vznikl v roce 2019, kdy zakladatelka projektu Veronika Kamenská měla duševní onemocnění a rozhodla se pomoci sobě a ostatním. Organizace Nepanikař nabízí své služby jak prostřednictvím emailu, aplikace tak ve formě online terapií. Nabízí také mapu všech krizových center po České republice, kontakty na odborníky a další informace. Dále se snaží vzdělávat širokou veřejnost v tématech kolem duševního zdraví, a to prostřednictvím workshopů a kurzů. Jejich tým se skládá z více než sto dobrovolníků, mezi nimiž jsou například studenti psychologie, psychologové, sociální pracovníci a další odborníci. Za svoji práci již získali mnoho ocenění, jako například Forbes 30 pod 30 nebo Cenu SDGs 2022. Veškeré informace a mnohem více, můžeš najít na jejich stránkách.

Jak mohu Nepanikař využít?

Stačí si stáhnout aplikaci a když se budeš cítit v duševní nepohodě, můžeš ji vyzkoušet! Aplikace se tě ptá, jak se cítíš, a celkově se snaží zaměřit tvou pozornost na něco jiného. Můžeš si zaznamenávat a dlouhodobě sledovat svoji náladu, svůj spánek nebo si psát deník! Celá aplikace je k dispozici v několika jazycích. Na organizaci se dá obrátit i pomocí emailu. Vše je zdarma. Konzultaci s odborníkem, ale Nepanikař určitě nenahradí, jedná se spíše o podpůrnou aplikaci, když je člověk sám a cítí se na dně.

Vzhled aplikace Nepanikař , Zdroj: https://nepanikar.eu/aplikace-nepanikar/

Jak mohu já přispět?

Organizaci Nepanikař lze podpořit libovolným peněžním darem od sto korun. Nebo se můžeš stát dobrovolníkem a být na druhé straně například emailové komunikace a pomoci někomu v těžké životní situaci.

Hlavně nezapomeň, že v tom nejsi sám/a! Pokud se ti článek líbil, nezapomeň nás podpořit na našich sociálních sítích. A pro více skvělých tipů a příležitostí sleduj naše stránky!