Nastupuješ na vysokou školu v Česku nebo v zahraničí? Nikoho a nic neznáš? Chceš aktivně procvičovat angličtinu a naučit se něco nového? Nebo ses zrovna vrátil/a ze svého vlastního Erasmu a chceš zůstat v kontaktu se zahraničními studenty? Právě ESN ti může pomoct!

Co je to Erasmus student network?

Jedná se o studentskou organizaci, v Česku najdeme přes 20 sekcí při univerzitách. 

Vznikla již v roce 1989 a hlavním cíl ESN spočívá ve starání se o příchozí studenty programu Erasmus+, kteří v Česku studují. Většina z nich je v Česku poprvé, mají jinou kulturu, v Česku nic moc neznají. ESN jim pomáhá se navzájem poznat mezi sebou, spojuje je se studenty z Česka, pořádá různé aktivity, ukazuje jim krásy naší země a blízkého okolí. Mezi aktivity, které ESN pořádá, patří například různé tematické party, pub kvízy, národní prezentace, výlety po památkách a okolních městech nebo prostě „jen“ pokecy u piva.

Co ti ESN může dát?

Byl/a bys dobrovolníkem, neměl/a bys nárok na peněžní odměnu, ale členství s sebou nese výhody! Můžeš si udělat nové kamarády nejen z Česka, ale i zahraničí. Procvičit své jazykové schopnosti, získat organizační schopnosti. Poznat více Českou republiku, okolní země a jiné kultury. Jako člen bys také získal/a kartičku ESN. Díky tomu získáš různé slevy do kaváren, na dopravu apod. Někdy také univerzita dokáže své dobrovolníky ocenit stipendiem.

akce ESN. Zdroj: https://esncuprague.cz/pridej-se-k-nam. Autor: Erasmus student network Prague

Má vlastní zkušenost s ESN!

Po své studijní stáži v Turecku jsem se vrátila na svoji univerzitu a chyběl mi kontakt se zahraničními studenty a celkově „Erasmus život“. Proto jsem se přihlásila jako Buddy do ESN Olomouc, moji první buddy byla Nazli z Turecka.

Ihned jsme se skamarádily (v srpnu pojedu na její svatbu do Turecka!). Představila mi organizaci ESN Olomouc, do které jsem se později přidala jako dobrovolník. Po pár týdnech jsem získala dobrovolnickou smlouvu a nadále jsem pomáhala s různorodými aktivitami. Nakonec jsem se dostala do vedení na pozici HR. Celkově jsem v ESN strávila dva krásné roky.

Seznámila jsem se nejen se skvělými lidmi ze zahraničí a ze své univerzity, ale i s novými místy v okolí Olomouce. Díky tomu spolupráci s ESN Olomouc hodnotím jako velký přínos pro svůj osobní rozvoj a jsem za to vděčná.

Jak se můžeš právě TY zapojit?

Jak moc a kdy se zapojíš, záleží vždy jen na tobě. Můžeš pomáhat například s pořádáním výletů, aktivit pro příchozí studenty, další české dobrovolníky. Můžeš se stát i tzv. buddy, kdy si sám/sama vybereš z velkého množství zahraničích studentů právě toho, se kterým by ses chtěl/a dát do kontaktu a stát se jeho buddíkem, tedy takovým opatrovníkem. Dostanete na sebe kontakt a poté je to již na vás dvou, jak si sednete a budete spolu komunikovat. Pokud tě dobrovolnictví bude bavit, můžeš se vždy více zapojit, stát se například členem vedení nebo dokonce prezidentem sekce!

Pokud by si měl/a zájem můžeš se zde podívat, zda je ESN i při tvé univerzitě a kontaktovat místní HR emailem.

Také nezapomeň sledovat naše stránky s informacemi o různých zajímavých příležitostech, zkušenostech ostatních a nabídkami výjezdů do zahraničí!